dinsdag 25 oktober 2011

Welzijn als pijnpatient :welke rol speelt pijn in de vier dimensies van bestaan


Ik schets hoe leven met pijn op fysiek,sociaal,psychisch en spiritueel niveau invloed heeft.
Dit stukje is een deel theorie maar met reflectie naar het leven met pijn,ziekte,beperkingen.
Hoe gaan we als pijnpatiënt(e) om met spanningen in de verschillende dimensies?Hoe vinden we een evenwicht zonder onder- of overinvestering in 1 dimensie.

Fysieke dimensie:op dit niveau zijn veiligheid,comfort,genot,gezondheid en uiterlijke schoonheid belangrijke waarden.

Alles wat je met de werkwoorden 'hebben' 'kunnen' en 'doen' uitdrukt valt onder deze dimensie.

Als pijnpatiënt is de bezorgdheid om de gezondheid, de materiële gevolgen van de ziekte, het minder fysiek aankunnen vb sporten,huishoudelijke taken ,uit  gaan ... te situeren in deze dimensie.
Invloed van pijn op je uiterlijk:getekend door de pijn door het leven gaan, soms duidelijk zichtbare letsels. Minder kunnen genieten omdat de pijn overheerst.
Medicatie inname en eventuele bijwerkingen passen ook in deze dimensie.
Je kan hier zelf aanvullingen doen m.b.t. deze dimensie in jouw leven.

Socale dimensie::hier ligt het accent op de relaties met andere mensen,je plaats in de samenleving,functie...
Je sociale rol:ik ben dochter,moeder,werkloos,invalide,getrouwd,alleenstaand,zus..
Erkenning,vriendschap,ergens bijhoren,verantwoordelijkheid maar ook schaamte,schuldgevoelens,veroordeling,verwerping..vallen hieronder.

De werkwoorden 'moeten' 'verwachten'en 'verplicht'zijn maar ook 'zich verbonden voelen met anderen'hebben betrekking op deze dimensie.

Door pijn verandert je sociale leven en je relaties met anderen. Pijn kan lijden tot isolement.Verlies van  werk om gezondheidsredenen zorgt dat een deel van je ideniteit en sociale leven wegvalt.
Niet meer moeten gaan werken als het geen keuze is, is moeilijk uit te leggen aan wie dit niet meemaakt maar is een rouwproces.
Schuldgevoelens,schaamte omwille van het afhaken omwille van pijn vb niet naar familiebijeenkomst,schoolfeest.. horen hier ook thuis.

Verbondenheid zou in contact met lotgenoten  een kracht kunnen zijn om in deze dimensie meer evenwicht te vinden.Deze blog valt voor mij ook in deze dimensie.Ik zoek een manier om deze dimensie nieuwe invulling te geven door contact met lotgenoten.
Ook hier kan ieder voor zichzelf invullen hoe met pijn leven deze dimensie beïnvloedt.

Psychische dimensie:hier gaat het over karaktereigenschappen,intellectuele vermogens en opvattingen over zichzelf. Bronnen van vreugde zijn het ontplooien van je talenten en persoonlijke groei.

De werkwoorden 'verlangen' en 'willen' zijn belangrijk in deze dimensie,vooral in de betekenis van vrije keuze in  het doen en laten.

Pijn had in mijn leven mijn verlangen lam gelegd. Ik durfde niet meer veel willen want de angst voor teleurstelling dat ik door pijn of beperking zou moeten afhaken, had de overhand.
Ik was uit het oog verloren dat ik ondanks de pijn wel nog een keuze had hoe ik me t.o.v. die pijn kan verhouden.Blijf ik slachtoffer(arme ik,ik heb toch al genoeg meegemaakt) of kies ik om verantwoordelijkeid op te nemen voor wat nog wel mogelijk is. De psychische pijn was soms erger dan de fysieke pijn omdat ik mijn bronnen van vreugde niet meer kon zien.
Bron van vreugde is voor mij vb genieten van boeken waarin ik mezelf herken, het volgen van de opleiding, het nadenken over dit blog en dingen uitschrijven,dromen over reizen die ik nog wil doen en kijken naar foto's van reizen die ik al heb kunnen doen ....
Hoe is dit in jouw leven?

Spirituele dimensie:dit betreft zelfoverstijgende idealen,een ruimer systeem van zingeving,geloof,geestelijke waarden,vinden van zin en betekenis.Dreigingen in deze dimensie zijn futiliteit,zinloosheid,het kwade.

Werkwoorden van deze dimensie zijn 'mogen' en 'ontvangen'.In deze dimensie telt men zijn zegeningen,heeft men oog en aandacht voor het goede,het schone en het ware.

Ik ben vanuit een gevoel van zinloosheid,zoekend naar de betekenis van mijn pijn de opleiding existentieel welzijn gaan volgen. Ik stelde vast dat ik door mijn pijn meer aandacht heb voor wat goed ,schoon en waar is.
Deze dimensie heeft net door mijn confrontatie met de fysieke en psychische pijn (de pijn van het zijn)meer aandacht gekregen en maakt me tot meer en beter mens.

Ik ben dankbaar voor goede dagen, vind deze niet vanzelfsprekend. Ik heb meer oog en aandacht gekregen voor noden van anderen en sta dienstbaarder in het leven. Ik ervaar de voldoening van 'onbetaald' iets doen . Ik ontvang hier dankbaarheid voor vb palliatieve afdeling.Ik heb meer oog voor de schoonheid van de natuur . Ik vind de zorg en aandacht die ik van  anderen krijg niet vanzelfsprekend. Ik sta eerlijker in het leven en  hoef minder compromissen te sluiten omdat ik niet geknecht ben aan een werknemer.....

Ik ervaar dat ik in het diepste van mijn ellende gedragen word door 'iets' dat me kracht en hoop geeft. Ik kan dat moeilijk verwoorden maar misschien herken je dit? Dat gevoel geeft me het vertrouwen dat ik alles op mijn weg aankan en psychisch geeft me dit veel veerkracht.
Hoe kunnen jullie deze dimensie in julie leven herkennen?

Het zou fijn zijn als we hierover konden uitwisselen en  mogen ontvangen van elkaar .